Vochtigheid en condens

Vochtigheid en condensatie kunnen de gezondheid en het comfort van de bewoners in gevaar brengen, de binnenafwerking beschadigen en de verwarmingskosten verhogen.
Op deze pagina:
relatieve vochtigheid (RV)
redenen voor hoge luchtvochtigheid
vochtigheid regelen
behoud van een comfortabel vochtigheidsbereik
condensatie.
Relatieve vochtigheid (RH)
Lucht bevat meestal waterdamp, waarvan de hoeveelheid voornamelijk afhangt van de temperatuur van de lucht. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht, dus als de luchttemperatuur daalt, daalt ook de maximale hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden.
De verhouding van waterdamp in de lucht tot de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij een bepaalde temperatuur kan bevatten, wordt uitgedrukt als relatieve vochtigheid (RV). Een RV van 30% betekent bijvoorbeeld dat de lucht 30% van het vocht bevat dat het bij die bepaalde temperatuur kan vasthouden.
Wanneer lucht bij een bepaalde temperatuur geen vocht meer kan bevatten (dat wil zeggen dat de RV 100% is), wordt gezegd dat de lucht verzadigd is.
Naarmate de luchttemperatuur stijgt, neemt ook de capaciteit om vocht vast te houden toe, dus als de luchttemperatuur stijgt en het vochtgehalte gelijk blijft, neemt de RV af.
Vochtigheid beïnvloedt zowel het thermisch comfort als de luchtkwaliteit binnenshuis. Bijvoorbeeld:
hoge RV (zeer vochtige lucht) zorgt ervoor dat mensen zich koud voelen bij koud weer en warm en plakkerig bij warm weer
lage RV (zeer droge lucht) kan uitdroging en ongemak in de neus veroorzaken en de huid droog en jeukend maken.
Naast het directe effect op comfort, vochtige lucht:
bevordert de groei van schimmels (schimmels) en bacteriën die ademhalingsproblemen en / of allergische reacties kunnen veroorzaken
biedt de voorwaarden voor de groei van huisstofmijtpopulaties, die van invloed kunnen zijn op astmapatiënten
resulteert in geuren in slecht geventileerde ruimtes vanwege schimmelgroei
zal resulteren in condensvorming op ramen, wanden en plafonds die kouder zijn dan de luchttemperatuur en mogelijk schadelijke bouwmaterialen.
Redenen voor hoge luchtvochtigheid
Huishoudelijke activiteiten zoals koken, wassen en gebruiken van verwarmde gasverwarmers, evenals de ademhaling van mensen, vormen de belangrijkste bronnen van vocht die binnenshuis vocht veroorzaken. (Een persoon ademt ongeveer 200 milliliter waterdamp per uur uit terwijl hij wakker is en ongeveer 20 milliliter waterdamp per uur tijdens de slaap).
Andere bronnen van vocht kunnen ook zijn:
waterlekkage door de gebouwschil
vochtige bodemgesteldheid onder opgehangen houten vloeren
behouden constructie vocht, d.w.z. vocht vastgehouden in bouwmaterialen zoals houtskeletbouw, betonnen vloeren en pleister, na installatie
sanitair lekt.
Luchtvochtigheid regelen
De interne luchtvochtigheid kan worden gecontroleerd door:
passieve ventilatie door ramen te openen voor dwarsventilatie
vocht aan de bron verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van een afzuigventilator in de badkamer, met behulp van een afzuigkap in de keuken, een droger naar buiten ventileren en alleen extern geventileerde gasverwarmers gebruiken
het verhogen van de binnentemperatuur door verwarmen of isoleren, aangezien warmere temperaturen lagere relatieve vochtigheid veroorzaken, zie hierboven
inzittenden die kleding aan rekken binnenin niet drogen.
Om te voorkomen dat vocht uit de ruimte onder een vloer in het gebouw komt en het niveau van inwendig vocht verhoogt:
zorg voor een goede ventilatie onder opgehangen houten vloeren – er moeten doorzichtige openingen van 3500 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak worden voorzien
bedek de grond met een dampremmende laag, zoals polyethyleenplaat, waar er een hoog grondwatergehalte onder het gebouw is of waar onvoldoende vloerventilatie kan worden aangebracht. (Zelfs met een dampremmende laag moeten nog steeds minimaal sub-vloer ventilatieopeningen van 700 mm2 per vierkante meter vloeroppervlak worden voorzien.)
De meest effectieve passieve ventilatie om inwendig vocht te verwijderen, is gewoon om ramen te openen. Deze moeten bij voorkeur aan weerszijden van het gebouw zijn om een goede dwarsluchtstroom te behouden.
Ventilatieroosters in raamkozijnen laten luchtverplaatsing toe met behoud van veiligheid wanneer het huis wordt gesloten. Het aanbevolen minimum ventilatiegebied is 4000 mm2 luchtopening per kamerruimte voor een ruimte met gemiddelde grootte. Dit kan worden bereikt door een 600 mm lange luchtopening in een raamkozijn.
Het handhaven van een comfortabel vochtigheidsbereik
Nieuw-Zeeland heeft het hele jaar door een RH buiten, tussen 70-80% in kustgebieden en ongeveer 10% lager in het binnenland. Relatieve vochtigheid binnenshuis zijn over het algemeen lager dan relatieve vochtigheid buitenshuis, variërend van woningen van 30 tot 65% overdag in een “droog” huis en 50 tot 75% in een “vochtig” huis. Koude slaapkamers kunnen relatieve vochtigheid hebben van 80% – 90% ’s nachts. Over het algemeen zullen de meeste mensen comfortabel zijn in een vochtigheidsbereik van 30-80% als de luchttemperatuur binnen een bereik van 18-24ºC ligt. Door te isoleren om de warmte in de winter vast te houden en voldoende ventilatie te bieden voor het verwijderen van vocht in de ruimte dat door de bewoners wordt gegenereerd, kunnen de verwarmingsbehoeften (en kosten) worden verminderd zonder het comfort van de inzittenden in gevaar te brengen.
Condens treedt op wanneer warme, met vocht beladen lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals glas. De luchttemperatuur die in contact komt met het koudere oppervlak daalt plotseling, waardoor de hoeveelheid vocht die het kan vasthouden wordt verminderd. Dit resulteert in vochtvorming of condensatie op het koude oppervlak.
Condensatie is het meest duidelijk op niet-geïsoleerde, warmtegeleidende oppervlakken zoals glas, en is minder merkbaar op oppervlakken zoals gipsplaat. Niettemin komt het voor op alle oppervlakken die koud genoeg zijn en wordt het duidelijk door schimmelgroei op muren en plafonds. Het is ook te zien waar ‘patroon’kleuring op muren de locatie identificeert van houtskeletbouw achter de muurbekleding.
Condensatie veroorzaakt schade aan de binnenlak, het binnenoppervlak van muurbekledingen, vloerbedekkingen, gordijnen en meubels. Het resulteert in verhoogde stookkosten (aangezien extra energie nodig is om condensatie terug in damp om te zetten, die door de lucht wordt opgenomen als de temperatuur stijgt), en een gevaar voor de gezondheid vormt.
Condensatie kan op twee manieren worden geregeld: ten eerste door het verminderen van de vochtigheid (door het verminderen van de vochtigheidsbronnen en door effectieve ventilatie zoals hierboven uitgelegd) zodat de kans kleiner is dat lucht verzadigd raakt; ten tweede door de kans te verkleinen dat warme lucht in contact komt met koude oppervlakken. Dit kan worden bereikt door middel van isolatie.
Overgang van ramen met enkel glas naar dubbele beglazing met standaard aluminium kozijnen kan condensatieproblemen niet wegnemen. Aluminium is een goede geleider van warmte. Op zeer koude dagen kan de binnenkant van het frame bijna net zo koud zijn als de buitenkant, en vochtige lucht in het huis condenseert vervolgens op de frames en loopt naar beneden.
Thermisch gebroken aluminium frames hebben een afstandhouder met een hoger niveau van thermische prestaties tussen de binnenste en buitenste delen van het metalen frame. BRANZ-testen hebben aangetoond dat frames met deze functie bijna 60% thermisch efficiënter kunnen zijn dan frames zonder deze. Dit kan het risico op condensatie aanzienlijk verminderen.
Andere opties om condensatie te verminderen, zijn onder meer het gebruik van composiet aluminium / houtframes, hout, uPVC of glasvezelframes. Het specificeren van raamkozijnen met ingebouwde passieve ventilatie is ook een goed idee.