doorslaand vocht

u weet het wanneer overtollig huisvocht zijn lelijke kop opheft.

U ziet mistige ramen, ruikt een schimmel of muffe geur, of uw huid voelt klam aan.

Als het al een tijdje bestaat, had het de kans om zijn territorium te markeren. Vochtige plekken, schimmel en rottend hout zijn tekenen die de doorweekte vijand overneemt.

Maar zelfs als er (nog) geen aanwijzingen zijn dat de sfeer in uw huis te vochtig is, is het verstandig om te meten en te regelen omdat ..

het zal je zowel fysiek als mentaal beter voelen (studies tonen aan dat hoe gelukkig je je voelt, direct verband houdt met de luchtvochtigheid) en,
meer geld op zak houden als gevolg van lagere stookkosten is ook een mooie beloning.
Dus hoe de vochtigheidsgraad van de woning te verlagen?

Vaak kunnen simpele maatregelen een groot verschil maken. In andere gevallen zijn meer drastische acties nodig.

Hier is een overzicht van eenvoudige tips en meer radicale oplossingen voor het bestrijden van overmatige luchtvochtigheid binnenshuis. De gemakkelijkst toepasbare maatregelen worden het eerst genoemd.

Er zijn manieren om de luchtvochtigheid te verlagen als je je meer bewust wordt van wat het niveau verhoogt.

acties

Eerst en vooral ventileren. Vooral de ruimtes die vocht creëren, zoals de keuken en de badkamer. Wanneer ventilatoren aanwezig zijn, moet u deze aanzetten en / of langer laten staan. Vooral in de keuken, badkamer en kelder. Als dat niet het geval is, overweeg dan om ze door een elektricien te laten installeren.
Koken en douchen maar ook wasmachines en drogers hebben invloed op de hoeveelheid vocht in de lucht, vooral wanneer mensen lange, warme douches nemen.

Als u geen afzuigventilatoren of een ventilatiesysteem heeft, kunt u een paar minuten een raam openbreken om de lucht uit de oven te drogen, vooral in de badkamergebieden die gedurende langere perioden aan extra vocht vastzitten.
Wiskundig gezien kost het slechts vier tot zes liter water om de luchtvochtigheid binnen een oppervlakte van 1000 vierkante voet te verhogen van slechts 15% naar 60%.

Het aantal mensen in huis kan ook beïnvloeden hoeveel luchtvochtigheid er in de lucht is. Een persoon die ademt, produceert binnen een uur ongeveer ¼ kopje water.

Zorg ervoor dat afzuigventilatoren in keukens, badkamers en wasruimtes naar buiten lopen. Installeren van ventilatieopeningen en zolderventilatoren kan ook helpen.
Verhoog de binnentemperatuur omdat warme lucht meer vocht kan bevatten (de relatieve vochtigheid neemt af als de temperatuur stijgt).
Gebruik ventilatoren om de ventilatie te vergroten
Neem koudere, kortere douches. Gebruik een douchekop met laag debiet of douche onder een minder krachtige stroom door de kraan niet volledig te openen. (Persoonlijk vind ik douchen met de kraan gedeeltelijk open net zo aangenaam)
Door rekening te houden met de binnen- en buitentemperatuur kan ook de zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis worden verminderd. Wat is de huidige temperatuur binnen en buiten?
Houdt u uw huis veel koeler dan de voorgestelde temperatuur? Als dat antwoord ja is, kunnen kleine aanpassingen aan de vochtigheidsgraad eenvoudig worden aangepast.
Voer de AC uit. Omdat deze optie duur is, hebben andere mogelijke maatregelen de voorkeur.
Probeer tijdens het koken je eten te bedekken en ten volle te profiteren van de afzuigventilatoren waarin je huis is uitgerust. Het koken op oven en kookplaat produceert meer vocht. Slow cookers dragen minder bij aan de luchtvochtigheid binnenshuis.
Vent wasdrogers buiten.
Als er een luchtbevochtiger of verdamper in huis is, schakelt u deze een tijdje uit of verlaagt u hem gewoon. De meeste luchtbevochtigers of verdampers die momenteel op de markt zijn, hebben een draaiknop, of een knop om het niveau van damp of water aan te passen dat u in de lucht wilt verspreiden. (een no-brainer maar toegevoegd voor de volledigheid)
Het is aan te raden om uitsluitend door inductiekoken, afgedichte verbranding of door een stroombron geventileerde ketels, ovens en waterverwarmers te gebruiken.
De afvoerleidingen en lekbakken van de airconditioning moeten schoon en onbelemmerd worden gehouden.
Zet kamerplanten tijdelijk buiten of concentreer ze in één kamer. Planten laten vochtdamp in de lucht ontsnappen. Vooral als je veel planten hebt, kan hun rol in de luchtvochtigheid van de lucht aanzienlijk zijn. Zorg er ook voor dat je ze niet overdoet.
Vers gesneden brandhout bevat grote hoeveelheden water dat verdampt als het binnen wordt opgeslagen. Houd het beter buiten.
Houd de regenpijpen en goten schoon. Pas de regenpijpen aan zodat ze het water verder van het huis afvoeren. Beperk de planten tot de absolute noodzaak. Voorkom dat water zich op en rond de fundatie verzamelt door een neerlopend oppervlak.
U kunt ook een ontvochtiger gebruiken als het onderhoud van uw luchtvochtigheid een probleem is geworden of u woont in een ouder, minder geventileerd gebouw. Luchtontvochtigers worden meestal in kelders geplaatst, omdat ze ondergronds zijn en niet veel warmte of direct zonlicht bevatten, of in badkamers zonder ramen of specifieke delen van het huis die vochtig moeten worden verwijderd. Luchtontvochtigers werken het beste met gesloten deuren en ramen. Om een ​​goede circulatie te garanderen, moeten ontvochtigers uit de buurt van muren en meubels worden geplaatst. Behalve voor modellen met een ventilatieopening bovenaan.

 

Soorten luchtontvochtigers

Er zijn verschillende luchtontvochtigers. Van kleine draagbare apparaten tot grote hele huisontvochtigingstoestellen met behulp van in principe drie verschillende technologieën.

Droogmiddelontvochtigers gebruiken droogmiddelen die stoffen zijn die van nature vocht absorberen (dat wil zeggen de kleine pakketten silicagel die in de elektronica zitten). Beste voor lagere temperaturen en matige vochtigheid. Bestand tegen vriesomstandigheden omdat er geen water wordt geproduceerd. Een goed beoordeelde eenheid is de Eva-dry Renewable E-333 Wireless Mini-ontvochtiger.
Mechanische / koelmiddelontvochtigers werken in essentie zoals de koelkast thuis of airconditioning. Lucht passeert over een gekoelde metalen plaat (spoel) die het vocht in de lucht condenseert dat dan in de watertank druppelt. In tegenstelling tot een AC verhogen deze eenheden de luchttemperatuur iets. Meest geschikt voor matige tot hoge luchtvochtigheidsniveaus en matige tot warme omstandigheden, omdat dit type humidfier niet goed werkt in koudere omstandigheden. Een populaire keuze is de best verkopende Frigidaire FAD704DWD Energy Star 70-pint ontvochtiger.
Peltier-luchtontvochtigers worden meestal aanbevolen voor kleine ruimtes, zoals slaapkamers met een gemiddelde grootte, badkamers, maar ook RV’s en kasten. Hoewel ze iets minder energie-efficiënt zijn, worden deze eenheden gewaardeerd omdat ze stil en efficiënt zijn. Aanbevolen product met behulp van peltier-technologie: Gurin Electric Compact-luchtontvochtiger

Structurele maatregelen
Dingen om aan te passen in en rond het huis.

Tapijt kan vocht vasthouden. Als je veel dingen hebt geprobeerd, overweeg dan om het tapijt te vervangen. Een ander voordeel, vocht-bloeiende huisstofmijt liefde tapijt.
De toevoeging van buisvormige of wikkelisolatie aan buizen zal ook helpen. Isolatieslangen voor koudwaterleidingen verminderen het “zweten”.
Vanwege de warme omgevingslucht en het koude water van de tank en leidingen zijn toilettanks en waterleidingen een andere bron van condensatie. Het toevoegen van een mengwaarde aan de watertoevoerleiding en de stijve waterdichte isolatie op de tank, zal deze effecten verminderen.
Koud oppervlakvocht kan worden gecontroleerd door regenramen, plastic folie op de ramen toe te voegen, reparaties aan ramen of raamkozijnen uit te voeren, tochtstrip en afdichting zowel binnen als buiten het raam te installeren. Dit voorkomt koude tocht en lagere stookkosten.
Vinyl wandbekleding en andere ondoordringbare wandbekledingen kunnen vocht vasthouden en buiten houden. Wanneer vocht wordt opgesloten, kan dit leiden tot schimmelgroei.
Isoleer kruipruimtes met een kunststof dampremmende laag.
Betonnen kelderwanden kunnen een enorme bron van overmatige luchtvochtigheid zijn. Als ze niet van buitenaf waterdicht zijn gemaakt, kun je proberen ze waterdicht te maken met producten zoals Xypex of Drylok. Resultaten zijn echter onzeker. Repareer muurscheuren.
Om te zorgen dat het regenwater uit het huis wegstroomt, moet u ervoor zorgen dat het erf naast de fundering eraf helt (in het algemeen met een snelheid van 1 inch per voet). Dit helpt voorkomen dat water in kruipruimtes en kelders terechtkomt. Dit lost echter niet het probleem op van grondwater dat door de kelderbloem en -muren onder druk komt te staan ​​als deze niet voldoende waterdicht zijn.
Om te vechten vochtig afkomstig uit de kelderverdieping overwegen een zinkput of een Franse afvoer geïnstalleerd. Een put is feitelijk een gat met een pomp in de betonnen vloer. Een Franse afvoer of perimiterafvoer is een leidingafvoersysteem dat een uitgebreide versie van de opvangbak is.
Laat je foundation behandelen met Hydroclay (het materiaal dat wordt gebruikt om tunnels te waterdicht te maken). Deze waterabsorberende klei dicht de kelder af in de gebieden waar het water infiltreert.
Losse shingles en flitsen kunnen regen naar zolders, muren, isolatie en andere gebieden lekken. Inspecteer het dak jaarlijks om dergelijke lekken te voorkomen.

 

Wat te doen met vochtige kruipruimtes?

Blote aardemeel is een enorme bron van vocht. Naarmate vocht uit de aarde verdampt, zullen huizen die op dergelijke kruipruimtes zijn gebouwd hogere luchtvochtigheidsniveaus ervaren. Het gebruik van een dampvertrager (polyethyleen of zware plastic vellen) als bodembedekker in kruipruimtes zal vochtproblemen voorkomen. Als een dampremmende laag niet wordt gebruikt, kan deze vochtigheid een voedingsbodem worden voor schimmels, schimmels, meeldauw en tal van andere problemen.

Een goede kruipruimte-ventilatie is ook essentieel.

Als er geen dampvertrager is, is er 1 vierkante voet vrije ventilatieruimte vereist voor elke 150 vierkante voet aan grond blootgestelde kruipruimte.
Als er een retarder wordt gebruikt, veranderen de getallen in 1 vierkante voet ventilatie per 1500 vierkante voet overdekte kruipruimte.
Als de ventilatieopeningen van de kruipruimte luifels en / of schermen bevatten, is de dubbele hoeveelheid ventilatie vereist om de verminderde luchtcirculatie goed te maken.

 

Wat u moet weten over ontvochtigende kamerplanten

Je hebt misschien gehoord van kamerplanten waarvan bekend is dat ze vocht uit de lucht opnemen. Tropische planten genaamd epifyten zoals Engelse klimop, Peace Lily, Reed Palm, Boston-varens en Tillandsia zijn planten die al hun water uit de lucht halen in plaats van wortels.

Ze worden vaak aangeprezen als kamerplanten die het vocht uit de lucht filteren, waardoor de gevaarlijke luchtvochtigheid in uw huis wordt verlaagd.

Maar je weet wat ze zeggen, als het goed klinkt om waar te zijn …. het is waarschijnlijk.

Alle planten geven meer water af aan de atmosfeer dan ze absorberen. Denk aan terrariums en kassen waar de lucht altijd vochtig is. Dus in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, zijn deze planten geen natuurlijke luchtontvochtigers. Ze voegen hoogstens minder toe aan vochtigheid dan andere soorten planten.

 

Onderschat het belang van goede luchtvochtigheid niet

Onjuiste luchtvochtigheid binnenshuis is een veelvoorkomend risico voor thuis dat vaak wordt onderschat. Huisstofmijten en andere ziekmakers zoals allergenen, ziekteverwekkers en schadelijke chemicaliën komen meer voor in vochtige omstandigheden.

Allergieën, hoofdpijn, astmasymptomen zoals piepende ademhaling, kortademigheid of een chronische hoest geven ook aan dat je veel kunt profiteren van het verlagen van de vochtinhoud in de binnenlucht.

Luchtontvochtigers, ventilatie, airconditioning, vochtmonitoren, tochtstrippen, breeuwen, isolatie, interieuraanpassingen en veranderingen in levensstijl kunnen allemaal bijdragen aan een optimale luchtvochtigheid in huis.

Deze acties kunnen wat kosten met zich meebrengen, maar uiteindelijk zullen ze u geld besparen en de gezondheid van u en uw gezinsleden verbeteren.

Vergeet niet dat de ideale vochtigheidsgraad voor uw huis minder dan 60% in de zomer en tussen 25 en 40% in de winter is.